Ce trebuie sa eviti ca sa fii sigura ca traiesti o relatie de iubire autentica
Chiar daca majoritatea dintre noi isi doreste o relatie de cuplu stabila si fericita, totusi acest lucru pare din ce in ce mai greu de indeplinit intr-o epoca atat de grabita si tumultuoasa. Pe buna dreptate ne-am intreba atunci ce anume ne impiedica sa obtinem aceasta implinire in cuplu.
Una dintre dificultatile intampinate de majoritatea cuplurilor si care le da uneori adevarate batai de cap este strans corelata cu anumite aspecte profunde ale structurii lor psiho-emotionale. Mai exact, esecul multor cupluri este pus pe seama fenomenului numit de psihologi „dependenta afectiva”. Aceasta este prezenta de multe ori pe langa iubire, care este ingredientul primordial intr-o relatie, si uneori ii ia locul din ce in ce mai mult, transformand inceputul glorios al unui cuplu intr-un sfarsit dramatic uneori.
Ce se intelege prin „dependenta afectiva”?
Psihologii spun ca acest fenomen se refera la o tendinta psiho-emotionala a unei fiinte umane care se afla intr-o relatie afectiva sau amoroasa si care incepe sa manifeste un puternic atasament fata de o alta persoana, dublat de teama de a nu pierde obiectul afectiunii sale si de o nevoie compulsiva de prezenta celeilalte persoane, care ii indeplineste niste nevoi pe care, in conceptia ei, nu si le poate satisface singura.
Astfel, intr-un cuplu in care se manifesta dependenta afectiva cel putin unul dintre cei doi, daca nu amandoi, nu isi poate imagina ca ar putea sa devina autonom sau ca se poate descurca singur si va avea intotdeauna tendinta sa il caute pe celalalt intr-un mod compulsiv pentru a-si satisface, de fapt, nevoile neimplinite.
Psihologii spun ca dependenta afectiva apare la fiintele umane care nu reusesc sa depaseasca stadiul normal de dependenta primara fata de parinti spre a-si dobandi o stare de independenta interioara. O astfel de persoana va crede cu tarie ca nu poate supravietui fara sa se ataseze de o alta fiinta umana ca si cum aceasta din urma va avea puteri magice de a suplini toate nevoile.
Ceea ce este si mai dramatic este ca o fiinta umana dependenta afectiv este incapabila sa-si identifice nevoile reale si va forma cel mai probabil un cuplu cu o fiinta umana similara cu cea din relatia originara (cea cu parintele care i-a refuzat din neputinta sau nestiinta satisfacerea nevoilor) si va ajunge astfel sa se adanceasca si mai mult in neimplinire si suferinta.
Cum se comporta o fiinta dependenta afectiv?
De cele mai multe ori fiinta dependenta afectiv vede in celalalt o fiinta mult mai capabila decat ea insasi, o fiinta demna de incredere, pe care se poate bizui in situatiile dificile de viata. Ea crede ca are nevoie de cealalta fiinta pentru a se simti intreaga, echilibrata si in siguranta. Daca acest echilibru si sentiment de siguranta este in vreun fel amenintat, fiinta dependenta va experimenta in interiorul ei ceea ce se numeste anxietate. Astfel, ajungem in situatia in care dependenta afectiva deja substituie toata iubirea de la inceputul relatiei. In acest moment de rascruce, el/ea nu mai „iubeste” pentru a darui fiintei dragi din preaplinul ei, ci continua o relatie pentru a obtine siguranta, pentru a supravietui si pentru a nu avea de-a face cu durerea, suferinta, cu frica sau cu lipsurile de orice natura.
Dependenta apare ca o nevoie excesiva de a umple un gol interior ce apare din cauza unei lipse de iubire pe care noi o cerem cu disperare de la celalalt. Mergand pe principiul nu poti da ceea ce nu ai, cred ca mai intai trebuie sa ne centram noi insine pe a oferi iubire celuilalt si nu pe a astepta din exterior o fiinta care sa ne ofere siguranta si sa ne implineasca aspiratiile. In acest fel, sunt foarte putine sanse ca sa gasim cu adevarat implinirea pe termen lung.
Daca ne aflam in aceasta situatie si constientizam ca iubirea s-a diminuat atat de mult incat au ramas doar atasamentele este indicat fie o separare temporara in care fiecare sa se autoconstientizeze si sa vrea sa dea mai mult, fie o despartire definitiva in care nimic nu mai poate fi imbunatatit sau reparat.
Exista foarte multe persoane care incep o relatie de cuplu doar ca sa ceara mereu de la celalalt ceea ce ele cred, in mod eronat, ca le este inaccesibil, incercand cu disperare sa fuga de propria existenta sau sa o faca mai „usoara” prin tot felul de actiuni mai putin benefice cum ar fi vicii, comportamente care sa nu le dea de gandit prea mult cum este uitatul la televizor sau lucruri care ii ajuta inconstient sa uite si sa le distraga atentia de la adevarata cauza a problemei cu care se confrunta. Aceste actiuni se dovedesc de cele mai multe ori prelungiri ale suferintei intrucat un astfel de gol din suflet nu se umple niciodata cu emisiuni TV, comportamente bizare, asa-zisele distractii, cumparaturi excentrice, jocuri video/computer etc.
Daca vom continua sa formam un astfel de cuplu, mai devreme sau mai tarziu partea frumoasa a oricarei relatii se spulbera, intr-un nor de deziluzie, complexe si frustrari.
Cu totii ne confruntam cu urcusuri si coborasuri intr-o relatie de cuplu, insa secretul longevitatii de calitate consta in mentinerea unei stari de iubire constienta, permanent vie si sa nu o confundam niciodata cu atasamentul care creeaza mai degraba o compulsiune necontrolata si distructiva.
Lasă un răspuns